Vuokra-asunnot

Etsitkö kalustettuja asuntoja tarpeeseen, mikä kestää kenties vain pari viikkoa? Ehkä etsit kalustamatonta asuntoa, minkä voit sisustaa mieleiseksesi asuaksesi siellä kenties loppuelämäsi? Olitpa kokenut vuokralainen tai vasta muuttamassa ensimmäiseen vuokra-asuntoosi, on sinun hyvä olla selvillä oikeuksistasi. Vuokranantaja muistaa varmasti muistuttaa sinua velvollisuuksistasi, mutta vuokralaisella on niiden lisäksi myös oikeuksia. Väärinkäsitysten välttämiseksi on hyvä tietää myös se, mihin oikeudet eivät yllä.

Vuokralaisen oikeudet

Vuokralaisen tärkein oikeus on voida elää normaalia elämää omassa kodissaan, vaikka sen virallisesti omistaakin joku muu. Vuokranantajan on aina ilmoitettava etukäteen käynneistään, ja käyntejä ei tule tehdä liian usein. Vuokranantaja ei saa tulla sisään omilla avaimillaan, ellei siitä ole erikseen sovittu, ja sopiva väli tarkastuskäynneille on yleensä kerran vuodessa.

Oikeus normaaliin elämään tarkoittaa myös sitä, ettei vuokranantaja tai taloyhtiö saa asettaa sellaisia sääntöjä, mitkä ovat ristiriidassa Suomen lakien kanssa, tai mitkä rajoittaisivat liikaa normaalia elämää. Vuokralaista ei voi esimerkiksi kieltää ottamasta vastaan vieraita, eikä häntä voi pakottaa käymään suihkussa vain tiettyyn aikaan.

Vuokralaisella on oikeus myös kotirauhaan. Jos naapurit pitävät öisin meteliä, sinulla on oikeus pyytää häntä lopettamaan. Voit myös ottaa yhteyttä isännöitsijään, vuokranantajaan tai poliisiin.

Vuokralaisella on oikeus voida purkaa vuokrasopimus lain mukaisen irtisanomisajan puitteissa ja saada takuuvuokra takaisin, jos on maksanut kaikki vuokrat ajoillaan ja on jättänyt asunnon moitteettomaan kuntoon. Jos asunnossa asuminen on haitallista terveydelle, on vuokralaisella oikeus purkaa vuokrasopimus saman tien, vaikka kyseessä olisi määräaikainen sopimus.

Vuokralaisella on oikeus vuokrata osa asunnosta toiselle henkilölle, jollei se aiheuta kohtuutonta haittaa vuokranantajalle. Uudesta vuokralaisesta pitää tehdä ilmoitus isännöitsijälle.

Vuokranantajan velvollisuus on korjauttaa monet asunnon ongelmat, kuten hankkia uusi jääkaappi hajonneen tilalle. Vuokralaisella on oikeus saada ilmoitus kaikista asuntoon tulevista remonteista. Jos remontit hankaloittavat tai estävät asunnossa asumisen, on vuokralaisella oikeus vuokrasopimuksen purkamiseen tai vuokran alentamiseen siksi aikaa.

Jos vuokranantaja tahtoo korottaa vuokraa, on vuokralaisella oikeus saada siitä kirjallinen ilmoitus hyvissä ajoin etukäteen. Jos ilmoituksessa ei kerrosta vuokran korotuksen perusteita tai ne eivät täsmää vuokrasopimuksen ehtojen kanssa, ei vuokralaisen tarvitse suostua vuokrankorotukseen.

Vuokralaisella ei ole oikeutta tehdä remontteja ilman lupaa

Vuokralaisen ja vuokranantajan tulee noudattaa vuokrasopimuksen ehtoja, tietenkin lain ja taloyhtiön sallimissa puitteissa. Jos vuokrasopimuksessa kielletään pitämästä lemmikkejä, vuokralaisella ei ole oikeutta ottaa kissa tai edes kania. Jos tupakointi asunnossa on kielletty, ei vuokralainen tietenkään voi pistää tupakiksi sisällä. Vuokralaisella ei myöskään ole oikeutta irtisanoa kotivakuutusta, jos vuokrasopimus edellyttää vuokralaisen ottavan kotivakuutuksen. Vaikka kotivakuutusta ei edellytettäisikään, sellainen kannattaa ottaa. Kotivakuutus ei maksa montaa euroa kuussa, mutta sen turvin voit saada ilmaisen hotellimajoituksen esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon jälkeen.

Vuokralaisen kannattaa muistaa myös se, ettei mitään remontteja tai edes pienimuotoisia muutostöitä saa tehdä ilman asunnon omistajan lupaa. Kun lupa hankitaan kirjallisena, vältytään paremmin jälkipuinnilta ja väärinkäsityksiltä. Se, että vuokralainen maksaa itse uudet maalit, listat, tapetit tai muovimatot, ei vaikuta siihen, saako remonttia tehdä vai ei. Moni vuokranantaja on iloinen, jos vuokralainen tahtoo remontoida asuntoa, ja saattaa luvata siitä hyvästä jopa vuokranalennusta!

Vuokralaisella ei ole oikeutta äänestää yhtiökokouksissa oman mielensä mukaan. Joskus vuokranantaja saattaa antaa vuokralaiselle valtakirjan, ja pyytää tätä äänestämään yhteisistä asioista itsensä puolesta. Silloin vuokralaisen on noudatettava ohjeita ja toimittava vuokranantajansa äänitorvena, kun päätetään esimerkiksi lämmitysjärjestelmän uusimisesta tai porraskäytävien maalaamisesta.

Vuokralaisen velvollisuudet

No niin, nyt tultiin niihin vuokralaisen velvollisuuksiin. Osa vuokralaisen velvollisuuksista on ilmiselviä. Vuokralaisen pitää maksaa vuokra ajallaan, ja noudattaa taloyhtiön järjestyssääntöjä (kuten hiljaisuutta, mikä kestää usein 22.00–7.00). Järjestyssäännöt löytyvät rappukäytävän ilmoitustaululta, ja niitä on noudatettava myös vuokralaisen vieraiden toimesta.

Sopimus

Vuokralaisen velvollisuuksiin kuuluu myös käyttää asuntoa vain siihen, mihin se on tarkoitettu. Liiketilaksi tarkoitetussa huoneistossa ei voi asua, ja päinvastoin. Jos huoneisto on tarkoitettu asumiseen, et voi asua muualla ja käyttää huoneistoa liiketilana.

Vuokralaisella on myös velvollisuus huolehtia asunnon kunnosta ja ilmoittaa kaikista vahingoista ja vioista. Jos vuokralainen aiheuttaa vahinkoa asunnolle, on hän korvausvelvollinen.